` ` Gallery of real customer solutions using CoolitDC
 
 

IBM gets new CoolitDC-optimized data center

Courtesy of IBM Corp. and CAS Ltd

At a new IBM location, the company's data center takes up the entire middle floor of an office tower. The elevators, staircase and other services occupy the building core with the data center built around it.

The heart of the data center is an "L" shape area occupying a quarter of the floor space and consisting of 8 pairs of facing rows of racks, plus a CRAC row for each pair. Since the data center is in the middle of a regular office building, there is insufficient height for both a raised floor and a suspended ceiling, so only a suspended ceiling was used. This structure necessitates a design where the CRACs, instead of pumping cold air down under the floor, pumped the cold air up above the ceiling. Vents were built into the ceiling between facing rack rows in order to direct the cold air down. The descending cold air then is supposed to enter the racks and exit into the room and back to the CRACs for cooling.

Such designs are often problematic, since the cold air could be readily "shorted" from the racks and instead go back into the hot portion of the room and to the CRACs. To further complicate matters, both the racks and CRACs were near outside windows and, hence, were subject to large amounts of heat from the sun.

During the initial design phase, engineers suggested adding fans at the top of each vent to directly control both the volume and flow rate of the cold air. This would minimize chances of short circuiting, ensure uniform air distribution between racks and push the cold air down closer to server inlets. Although this solution had a greater chance of success, it would add infrastructure cost, mean more equipment to maintain and therefore, more chances of breakdowns and increased energy expense.

IBM asked CAS, a leading thermal design consulting company, to analyze the design. With the aid of CoolitDC from Daat Research, CAS modeled the data center in less than a day.

Various data center configurations were considered, including those with and without the ceiling fans and those with additional doors and partitions to create sealed cold aisles. The analyses proved that no ceiling fans, additional doors or partitions were required to maintain adequate cooling.

The results were a great benefit to IBM; the company was able to use the significantly less costly, but the more reliable and more energy efficient design.

A portion of the IBM data center shows airflow using temperature-painted streamrods.
in
 

[ Table of contents ]


Please report website problems to webmaster@daat.com.       Copyright 2003-2021 Daat Research Corp. All rights reserved.